بریدههایی از کتاب عادت های اتمی اثر جیمز کلیر (درباره عادت های خوب زندگی)
کتاب عادت های اتمی نوشتهی جیمز کلیر و راهنمایی کاربردی دربارهی نحوهی تغییر تدریجی عادتهای روزمره است. جیمز کلیر در این کتاب پرفروش نیویورک تایمز با ترسیم قوانین کلی دربارهی عادتها، راهکارهایی را برای سازماندهی عادتهای خوب در مقابل عادتهای بد ارائه میدهد. ویژگی این کتاب آموزشی و انگیزشی، تأکید روی تغییر تدریجی و مستمر عادتهای انسانی است. در ادامه بریده و جملات اصلی این کتاب را برای شما دوستان قرار داده ایم. با تک متن همراه شوید.

نویسنده این کتاب چه کسی است؟
جیمز کلیر نویسنده آمریکایی است که کتاب عادتهای اتمی را نوشتهاست. کلیر که در همیلتون، اوهایو بزرگ شد، مدرک خود را دررشته بیومکانیک از دانشگاه دنیسون در سال 2008 دریافت کرد و در آنجا به عنوان کاپیتان تیم بیسبال نیز خدمت کرد.
پس از فارغالتحصیلی از دنیسون، کلیر کار خود را به عنوان مربی عملکرد برای ورزشکاران و مدیران آغاز کرد.
سپس به نویسندگی و سخنرانی عمومی پرداخت. در سال 2012 او برای اولین بار شروع به نوشتن در مورد خودسازی کرد. اولین کتاب او، عادتهای اتمی، بیش از 15 میلیون نسخه در سراسر جهان به چندین زبان فروختهاست. کارهای او همچنین در نیویورک تایمز، فوربس و تایم برجسته شدهاست.
بریده و جملاتی بسیار خاص از کتاب عادت های اتمی
هدف از تعیین اهداف، پیروزی در بازی است. اما هدف از ایجاد سیستم، تداوم حضور در بازی است. تفکری که حقیقتا طولانیمدت باشد، کمتر به هدف فکر خواهد کرد. صرفا قرار نیست به یک دستاورد مشخص برسید. بلکه باید چرخهای از اصلاح و بهبود مداوم داشته باشید.

طرز فکر متمرکز بر سیستم، نوعی پادتن فراهم میکند. وقتی به جای محصول و مقصد، عاشق پروسه و مسیر شوید، لزومی ندارد منتظر کسب اجازه برای خوشحال شدن بمانید.
وقتی مشکلات را در سطح نتایج حل میکنید، تنها به شکل موقت آنها را از بین میبرید. بهمنظور بهبود صحیح، باید مشکلات را در سطح سیستمها حل کنید. ورودیها و خروجیها را اصلاح کنید و نتایج خودشان حل خواهند شد.
خلاصهٔ فصل – اولین قانون تغییر رفتار این است که «آن را شفاف و آشکار کنید». – دو مورد از رایجترین سرنخها، زمان و موقعیت مکانی هستند. – ایجاد قصد اجرا، یک استراتژی است که میتوانید از آن برای تخصیص یک زمان و موقعیت مکانی ویژه به عادت جدیدتان بهره بگیرید. – فرمول قصد اجرا اینچنین است: «من (فلان رفتار) را در (بهمان زمان) و در (فلان موقعیت مکانی) انجام خواهم داد». – زنجیرهسازی عادت، یک استراتژی است که میتوانید از آن برای جفت کردن یک عادت جدید با یکی از عادتهای کنونیتان استفاده کنید. – فرمول زنجیرهسازی عادت چنین است: «پس از (فلان عادت فعلی)، (آن عادت جدید) را انجام خواهم داد».
مشکل شماره ۱: برندهها و بازندهها هدف یکسانی دارند.
تمام نتایج بزرگ از شروعهای کوچک حاصل میشوند. بذر هر عادتی، یک تصمیم کوچک است.
«کلیت این اصل از جایی میآید که اگر هر آنچه به راندن یک دوچرخه مربوط میشود را جدا کنید و سپس همانها را به میزان ۱ درصد بهبود ببخشید، پس از سرهمبندی این اجزا، به سود قابل توجهی دست خواهید یافت».
عادتها یک شمشیر دولبه هستند. عادتهای بد شما را دو نیم میکنند و به همان سادگی عادتهای خوب نقش سازنده دارند و به همین دلیل درک جزئیات اهمیت دارد. باید بدانید که عادتها چگونه کار میکنند و چگونه آنها را مطابق میلتان طراحی کنید تا بتوانید از آن نیمهٔ خطرناک شمشیر در امان بمانید.
مطلب مشابه: بریدههایی از کتاب چگونه کمالگرا نباشیم؟ اثر استفان گایز
مطلب مشابه: بریدههایی از کتاب موشها و آدمها (کتابِ برنده جایزه نوبل و نوشته جان اشتایک بک)

ترکیبهای منفی ترکیب استرس: درماندگی از ترافیک. بار مسئولیتهای فرزندپروری. نگرانی از عدم برآوردهسازی تعهدات. تنش ناشی از فشار خون اندکی بالا. این عوامل شایع برای استرس، همگی بهتنهایی قابل مدیریتند. اما وقتی سالها باقی میمانند، همین استرسهای کوچک، به مشکلات جدی برای سلامتی ختم میشوند.
اگر عادت کنید که افراد عصبانی، ناعادل یا خودخواه را در اطرافتان ببینید، آنها همهجا با شما خواهند بود.
هر قدر بتوانید وظایف بیشتری را بهصورت روان و بدون تفکر اضافی انجام دهید، مغزتان آزادی بیشتری برای تمرکز بر نواحی دیگر خواهد داشت.
ستونِ این کتاب، مدل چهارمرحلهایِ من برای عادتها است – سرنخ، تمایل، پاسخگویی و پاداش – و چهار قانون تغییر رفتار که این مراحل را تکامل میبخشن
شاید خواهان وضعیت بهتری برای سلامتی باشید، اما اگر باز هم راحتطلبی را بر اقدام و دستاورد ترجیح دهید، بیش از ورزش، دنبال خوشگذرانی خواهید رفت. اگر هیچگاه باورهای اساسی خود را که منجر به رفتار پیشینتان شده را تغییر ندهید، بهسختی قادر به تغییر عادتها خواهید بود.
این یکی از دلایل اصلی برای دشواریهای ایجاد عادتهای ماندگار است. افراد تغییرات کوچکی ایجاد میکنند، نمیتوانند نتیجهٔ محسوس را ببینند و تصمیم به توقف آن میگیرند. با خود فکر میکنند که «من این ماه هر روز دویدم، پس چرا هیچ تغییری در بدنم نمیببینم؟» وقتی چنین تفکر غالب شود، خیلی راحت عادتهای خوبتان را کنار میگذارید. اما بهمنظور ایجاد تفاوتهای معنادار، عادات باید بهاندازهٔ کافی پابرجا بمانند تا قله فتح شود – که آن را «قلهٔ پتانسیل پنهان» مینامم.
عادتها غالبا هیچ تفاوتی ایجاد نمیکنند، تا اینکه از یک حد مرزی عبور کنیم و سطح جدیدی از عملکرد گشوده شود. در مراحل اولیه و میانی هر اقدامی، غالبا درههای ناامیدی وجود دارند. انتظار دارید که پیشرفتتان بهصورت خطی باشد و وقتی میبینید تلاشهایتان ثمرهٔ خود را در چند روز، هفته یا ماه اول نشان نمیدهند، ناامید میشوید. حس میکنید که قرار نیست به جای خاصی برسید. این نشانهای از هرگونه پروسهٔ ترکیب شدن است: قدرتمندترین نتایج با تاخیر ظاهر میشوند.
تغییر واقعی در رفتار، به معنای تغییر هویت است. امکان دارد به خاطر فلان انگیزه یک عادت را شروع کنید، اما تنها در صورتی به آن پایبند خواهید ماند که بخشی از هویتتان شود. هر کس میتواند خودش را برای رفتن به باشگاه یا یکی دو بار خوردن غذای سالم متقاعد کند، اما اگر باور پشت آن رفتار را تغییر ندهید، بهسختی خواهید توانست به آن پایبند بمانید. بهبودها صرفا موقتی خواهند بود، مگر اینکه به بخشی از هویت شما تبدیل شود.

«وقتی فکر میکنم هیچچیز به من کمک نمیکند، میروم و به سنگتراشی نگاه میکنم که پتک را روی سنگ فرود میآورد؛ شاید صد بار ضربه بزند بدون اینکه ترکی روی آن ظاهر شود. بااینحال با صدویکمین ضربه است که سنگ به دو نیم میشود و من میدانم که صرفا آخرین ضربه کارساز نبوده است – بلکه تمام ضربات پیشین هم تاثیر خود را گذاشتهاند».
دومین قانون تغییر رفتار میگوید «آن را جذاب کنید». – هرقدر فرصتی جذابتر باشد، احتمال اینکه به شکلگیری عادت منجر شود بیشتر خواهد بود.
یک عادت اتمی، عادتی کوچک است که در دل یک سیستم بزرگتر جای دارد. همانطور که اتمها سنگِ بنای سازندهٔ مولکولها هستند، عادتهای اتمی نیز نتایج قابل توجهی را میسازند.
هماکنون به یک سوال جالب برمیخوریم: اگر اهدافتان را کاملا نادیده بگیرید و تنها بر روی سیستم تمرکز کنید، آیا باز هم موفق خواهید شد؟ مثلا اگر مربی بسکتبال باشید و هدف خود برای پیروزی در یک مسابقه را نادیده بگیرید و تنها بر روی تمرینات روزمرهٔ تیمتان تمرکز نمایید، آیا باز هم نتیجه خواهید گرفت؟ به نظرم میشود.
عادت اتمی به یک تغییر کوچک، یک سود حاشیهای و یک بهبود یکدرصدی اشاره میکند. این عادتهای کوچک، بخشی از یک سیستم بزرگتر هستند. همانطور که اتمها سنگ بناهای مولکولها هستند، عادتهای اتمی نیز سنگ بناهای نتایج قابل توجه محسوب میشوند.
زنجیرهسازی عادت به شما اجازه میدهد یک مجموعه قانون ساده را بسازید و از آن برای هدایت رفتار آیندهٔ خود بهره بگیرید. مثل این میماند که همواره یک برنامهٔ عملیاتی را برای اقدامات بعدی خود داشته باشید.
آنچه تکرار کنید، عاید شما میشود.
مطلب مشابه: بریدههایی از کتاب صد سال تنهایی اثر گابریل گارسیا (40 متن خلاصه شده کتاب)
مطلب مشابه: بریدههایی از کتاب سمفونی مردگان از عباس معروفی با داستانی عمیق و زیبا

یک تغییر کوچک در عادات روزانهٔ شما میتواند زندگیتان را به یک مقصد متفاوت ببرد. انتخابی که ۱ درصد بهتر یا بدتر از وضعیت کنونی است، شاید در آن لحظه چندان جلب نظر نکند، اما در گذر زمان میتواند تغییر بزرگی را بین شرایط کنونی و آیندهٔ شما به وجود آورد. موفقیت محصول عادات روزانهٔ شما است – نه تحولاتی که یکباره رخ میدهند
اما وقتی خطاهای ۱ درصدی را هر روز تکرار میکنیم، تصمیمات ضعیفمان ادامه مییابد، اشتباهات کوچک مجددا انجام میشوند و با بهانههای کوچک به توجیه کارمان میپردازیم، انتخابهای کوچک ما به نتایج نادرستی ختم خواهند شد. همین تجمع گامهای نادرست (افتهای ۱ درصدی اینسو و آنسو) است که در نهایت به یک مشکل ختم میشوند.
تغییراتی که در ابتدا کوچک و نهچندان مهم به نظر میرسند، در کنار یکدیگر به نتایج قابل توجهی ختم خواهند شد، البته اگر سالها به آن پایبند بمانید. ما همگی در طولانیمدت با موانعی مواجه میشویم، اما کیفیت زندگی ما غالبا به کیفیت عادتهایمان بستگی دارد. با همان عادتها، در نهایت به همان نتایج قبلی دست خواهید یافت. اگر عادتهایتان را بهتر کنید، هر چیزی ممکن میشود.
عادت، روتین یا رفتاری است که بهصورت مداوم انجام میشود – و در بسیاری از اوقات بهصورت خودکار رخ میدهد. با گذشت هر ترم، عادات کوچک اما پایداری را جمع میکردم که در نهایت باعث شدند به نتایجی برسم که ابتدا در مخیلهام نمیگنجیدند.
قانون اول: آن را شفاف و آشکار کنید ۱-۱: کارت امتیازی عادتها را پر کنید. عادتهای کنونی خود را یادداشت کنید تا نسبت به آنها آگاه شوید. ۱-۲: از مقاصد اجرایی بهره بگیرید: «من (فلان رفتار) را در (بهمان زمان) و در (فلان موقعیت مکانی) انجام خواهم داد». ۱-۳: از زنجیرهسازی عادت بهره بگیرید: «پس از (فلان عادت فعلی)، (آن عادت جدید) را انجام خواهم داد». ۱-۴: محیط خود را طراحی کنید. سرنخهای عادات خوب را در معرض دید بگذارید.
وقتی بالاخره «قلهٔ پتانسیل پنهان» را فتح کردید، افراد آن را یک موفقیت یکشبه خواهند نامید. دنیای بیرون تنها رخداد نهایی را خواهد دید و کاری با مسیر پیموده شده ندارد. اما خودتان میدانید این کاری است که خیلی پیشتر شروع کردهاید – وقتی که به نظر میرسید خیلی پیشرفت نمیکنید – و پرش امروزتان را ممکن کرده است.
مطلب مشابه: جملات کتاب های معروف { 50 جمله ماندگار عاشقانه و احساسی از کتاب ها }